Νεστόριο, Καστοριά
24670 31114
Κρατηση τωρα!
Φυσικο Περιβαλλον Νεστοριο
Φυσικό Περιβάλλον στο Νεστόριο Καστοριάς, μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τη φύση στην Ελλάδα
φυσικο περιβαλλον νεστοριο
Φυσικο Περιβαλλον Νεστοριο

Φυσικο Περιβαλλον Νεστοριο Καστοριας

Το φυσικό περιβάλλον στο Νεστόριο είναι απλά μαγικό (και στην ευρύτερη περιοχή – φυσικο περιβαλλον νεστοριο).

Ο Γράμμος είναι το τρίτο σε ύψος βουνό της Ελλάδας. Σε αυτό βρίσκονται οι πηγές του Αλιάκμονα και του Σαραντάπορου. Ο Γράμμος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για τη φύση στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνεται:

  1. στις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στην Ελλάδα,
  2. στο δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  3. στις σημαντικότερες περιοχές για την αρκούδα.

Τα σημαντικότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος είναι:

  • Τα εκτεταμένα φυσικά ώριμα δάση. Τα μικτά δάση είναι σχεδόν ανεπηρέαστα, καθώς έμειναν εκτός εκμετάλλευσης για πολλές δεκαετίες μετά τον εμφύλιο λόγω του φόβου των ναρκών. Το Φλάμπουρο είναι μια έκταση 13.000 στρεμμάτων που δεν έχει υλοτομηθεί ποτέ, ενώ έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης και περιλαμβάνεται στο δίκτυο «biogenetic reserves» του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Η εκτεταμένη υποαλπική ζώνη με ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και σημαντικούς τύπους οικοτόπων.
  • Υποαλπικές λίμνες όπως οι Αρένες η λίμνη Γράμμου στα 2350 μέτρα (η λίμνη που βρίσκεται ψηλότερα από κάθε άλλη στην Ελλάδα).
  • Οι Δρακόλιμνες Αρένες, η χαράδρα του Αλιάκμονα και τα τοπία Πεύκου είναι τρία αναγνωρισμένα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της χώρας όπως αυτά προσδιορίστηκαν το 1999 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
  • Το παρθένο δάσος «Μπαρούγκα» είναι ανακηρυγμένο μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα του 1985.
  • Ο σχετικός μεγάλος για τα ελληνικά δεδομένα πληθυσμός αρκούδας. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή του Γράμμου και την κοιλάδα Γράμμου-Βοϊου,  ζουν περίπου 15 αρκούδες. Το ένα 1/10 δηλαδή του ελληνικού πληθυσμού. Ο Γράμμος αποτελεί για την αρκούδα τη μοναδική ζώνη σύνδεσης της εξάπλωσης του είδους στην Πίνδο και την υπόλοιπη υπόλοιπη βαλκανική.
  • Οι βραχώδεις ορθοπλαγιές φιλοξενούν το αγριόγιδο, το ευρωπαϊκό είδος αντιλόπης, που απειλείται σοβαρά. Στο Γράμμο με 40-45 άτομα υπάρχει το 10% του πληθυσμού της χώρας μας.
  • Η ποικιλία των ειδών της ορνιθοπανίδας. Σημαντικότερα είναι τα αρπακτικά πουλιά όπως ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο ασπροπάρης και τα βασικά είδη όπως οι δρυοκολάπτες.
  • Η παρουσία και των τρίων ειδών τριτώνων (αμφίβια σαν την σαλαμάνδρα που ζουν μόνιμα στο νερό) και παρουσία δύο ειδών ερπετών με τη νοτιότερη εξάπλωση στην Ευρώπη, πρόκειται για την αμμόσαυρα και την αλπική οχιά (πολύ μικρότερο είδος οχιάς, ακίνδυνο για τον άνθρωπο) που στο Γράμμο ζουν στην υποτροπική ζώνη ενώ στη βόρεια Ευρώπη στις πεδινές εκτάσεις.
  • Ακόμη θα πρέπει να αναφέρουμε τη μεγάλη αισθητική αξία του τοπίου (μικτά δάση, φαράγγια, βραχώδεις ορθοπλαγιές, ποτάμια), το ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και τα αξιόλογα μνημεία.
  • Το βουνό είναι πολύ ελκυστικό για επισκέπτες με περιηγητικό και ορειβατικό ενδιαφέρον, για όσους ασχολούνται με το rafting και το καγιάκ, καθώς και για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν ένα  Αντιπροσωπευτικό ορεινό οικοσύστημα.

Μετά τη δημοσίευση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που εκπόνησε ο Αρκτούρος, για την περιοχή του Γράμμου, το ΥΠΕΧΩΔΕ πρότεινε την κήρυξη της περιοχής ως εθνικό πάρκο, σύμφωνα με το νόμο για το περιβάλλον.

Αν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και να απολαύσετε την φύση και το περιβάλλον ξεφεύγοντας από την ρουτίνα της καθημερινότητας, τότε δεν έχετε παρά να μείνετε στον ξενώνα Αλέξανδρος! Ο ξενώνας μας βρίσκεται στο γραφικό χωριό Νεστόριο (20χλμ περίπου από την Καστοριά) και έχει άμεση πρόσβαση στον ποταμό Αλιάκμονα και το river party που προσελκύει χιλιάδες κόσμο κάθε καλοκαίρι!

Περισσότερες πληροφορίες για τον ξενώνα μας  μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω link:

παραδοσεις νεστοριο καστορια Ξενώνας Αλέξανδρος   Κάντε Κράτηση 

Τα σχόλια είναι κλειστά.