Νεστόριο, Καστοριά
24670 31114
Κρατηση τωρα!
Πεζοποριες-Ορειβασια
Home > Πεζοποριες-Ορειβασια
ξενώνας Καστοριά, Αλέξανδρος- Διοργάνωση φυσιολατρικών πεζοποριών και ορειβασίας, Αναρρίχηση-Καταρρίχηση, Rafting, βόλτες Enduro

πεζοποριες Καστορια [με ορειβασια]- hostel Αλεξανδρος

πεζοποριες Καστορια

Ο Γράμμος, με την πιο «περήφανη» κορυφή του στα 2.520 μέτρα, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς και «ενώνει» τον Νομό Καστοριάς με τον Νομό Ιωαννίνων καθώς επίσης και την Δυτική Μακεδονία με την Ήπειρο αλλά και την Ελλάδα με την γειτονική Αλβανία.

Από τις πλαγιές του πηγάζουν οι ποταμοί Αλιάκμονας και Σαραντάπορος. Απότομες χαράδρες, μικτά δάση, υποαλπικές λίμνες, πυκνή βλάστηση και σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου (καφέ αρκούδα, ζαρκάδι, αγριογούρουνο, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, δρυοκολάπτης, χρυσαετός, ασπροπάρης, αρπακτικά πουλιά και άλλα είδη άγριας πανίδας) συνθέτουν το μεγαλείο του βουνού που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο όμορφες περιοχές της Ευρώπης.


Ο παραδοσιακός ξενώνας Αλέξανδρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική έξοδο του Νεστορίου, έχει θέα τον Αλιάκμονα ποταμό και είναι πολύ κοντά στο River Party που διοργανώνεται κάθε χρόνο και προσελκύει πλήθος κόσμου.

πεζοποριες Καστορια

Στις παρυφές του Γράμμου, περικυκλωμένο από καταπράσινες εκτάσεις, τρεχούμενα νερά και σπάνιο φυσικό πλούτο, σχηματίζεται ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς – ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν αξέχαστες εμπειρίες στη μεγαλόπρεπη φύση. Μετά από πρόσφατες καταγραφές της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας αλλά και των σπάνιων τύπων οικοσυστημάτων που φιλοξενεί, ο Γράμμος συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα σημαντικότερα καταφύγια των πουλιών και της αρκούδας και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον Γράμμο βρίσκονται και οι αλπικές λίμνες Γκιστόβα και Άρρενες -σε υψόμετρο 2.400 και 2.192 μέτρων αντίστοιχα.πεζοποριες Καστορια

Για τους λάτρεις της φύσης, δάση από έλατα, πεύκα, βελανιδιές, κέδρα και οξιές, αναρίθμητες χαράδρες, άγριοι βραχώδεις σχηματισμοί και απόκρημνες πλαγιές που εναλλάσσονται αρμονικά με κοιλάδες και λιβάδια, δασωμένοι λόφοι, ρέματα και ορμητικά ποτάμια… συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό στην ακριτική περιοχή του Νεστορίου. Εξερευνήστε το!


Μοναδικα αξιοθεατα της φυσης που σας περιμενουν να τα ανακαλυψετε!

Το Διεθνές Μονοπάτι Ε6, που διασχίζει το Γράμμο, είναι ιδανικό για πεζοπορία μέσα σε πυκνά δάση και δίπλα στις όχθες των ποταμών. Στην περιοχή υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο από μονοπάτια – ανάμεσα τους αρκετά πέτρινα που συνδέουν οικισμούς – που διαθέτουν σήμανση και θα βοηθήσουν τις εξερευνήσεις σας.
πεζοποριες Καστορια

Το Κάστρο, μια φυσική ακρόπολη ανατολικά του Νεστορίου, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους έπαιξε σπουδαίο ρόλο, προστατεύοντας την περιοχή από τις επιδρομές. Είναι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος που περιμένει τον ανασκαφέα του. Η θέα από ‘δω κόβει την ανάσα.

Ο Κόκκινος Βράχος του Πήγασου, στην είσοδο του Νεστορίου. Σύμφωνα με το μύθο, το χρώμα του προήλθε από το αίμα του φτερωτού αλόγου που έπεσε εκεί, τυφλωμένο από το Δία. Μια άλλη παράδοση υποστηρίζει πως η σπηλιά στη βάση του ήταν κάποτε η φωλιά ενός τεράστιου φιδιού που προστάτευε την περιοχή.
Ο Χάρος της Κοτύλης, ο περίφημος όσο και εντυπωσιακός απόκρημνος βράχος ύψους 130 μέτρων, δίπλα στο ομώνυμο χωριό. Χρωστά το όνομα του στις φονικές μάχες που έγιναν εδώ κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.
Ακόμη μπορείτε να περιηγηθείτε στις περιοχές κοντά στις όχθες του Αλιάκμονα και να θαυμάσετε το σπάνιο φυσικό πλούτο του ποταμού ή να ψαρέψετε.
Το εντυπωσιακό φαράγγι του Αλιάκμονα με τις κάθετες ορθοπλαγιές, την υπέροχη βλάστηση και τους εκπληκτικούς μαιάνδρους του νερού.
Ο καταρράκτης, στο μοναστήρι των Ταξιαρχών «της Τσούκας» κοντά στην Αγία Άννα και τη διπλανή σαγηνευτική κοιλάδα των «Στενών».
Η κορυφή της Αλεβίτσας, ένα φυσικό παρατηρητήριο. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή θα δείτε από ‘κει το Σμόλικα και τον Όλυμπο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες 

Κι αν μετά από όλες αυτές τις περιηγήσεις πεινάσετε, το εστιατόριο μας σας περιμένει για να γευτείτε την μοναδική κουζίνα μας με παραδοσιακά πιάτα φτιαγμένα με μεράκι και αγνά υλικά!


Στον ξενώνα μας υπάρχει ο πιστοποιημένος συνοδός βουνού Θωμάς Νταούτης που πραγματοποιεί όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες.